Δέσμευση της Π.Αττικής για την βέλτιστη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων – Τι δήλωσε ο Σπ.Τζόκας στη σύσκεψη με την Επίτροπο για το ΕΣΠΑ

pn97wrvt79gtn7g-620x320

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής (Δυτικού Τομέα) Σπύρος Τζόκας εκπροσώπησε την Περιφέρεια Αττικής στη σύσκεψη εργασίας της Επιτρόπου της Commision για τα ΕΣΠΑ Corina Cretsu με τις Περιφέρειες της Ελλάδας που έγινε την Πέμπτη 21-5- 2015 στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Στην παρέμβαση του, αφού μετέφερε το μήνυμα της Περιφερειάρχη, τόνισε:

«Η Περιφέρεια Αττικής, είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, που συγκεντρώνει πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού και αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του ΑΕΠ της χώρας. Η Αττική είναι επίσης ο σημαντικότερος κόμβος στην Ελλάδα για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60% της ακαθάριστης εγχώριας δαπάνης για Έρευνα και Ανάπτυξη. Είναι επίσης μια μητροπολιτική περιοχή με ένα δυναμικό τομέα υπηρεσιών και μία από τις μεγάλες εξαγωγικές πύλες της Ελλάδας με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε για την ορθολογική διαχείριση των κοινοτικών πόρων, ειδικά σήμερα σε περίοδο κρίσης, και για να ανακουφιστούν άμεσα οι πολίτες της περιφέρειας αττικής και οι επιχειρήσεις, που πραγματικά βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, είναι να εντοπίσουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιφέρειας, επισημαίνοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και συγκεντρώνοντας τοπικούς παράγοντες και πόρους γύρω από ένα όραμα για το μέλλον μας.

Αυτό άλλωστε επιβάλλεται και από τις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης, που αποτελούν και αιρεσιμότητα στο νέο ΕΣΠΑ.

Τώρα, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης, δύο θεωρώ ότι είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να δομήσουμε τη συζήτηση και ζητούμε τη συνεργασία και υποστήριξή σας:

Πρώτον, το τρέχον ΠΕΠ Αττικής, 2007-2013 το οποίο ολοκληρώνεται 31-12-2015. Η προσπάθεια που όλοι οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν, για το κλείσιμο του επιχειρησιακού προγράμματος, μέρους του οποίου έχουμε τη διαχείριση, είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς επηρεάζεται από το μεγάλο αριθμό ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης των προηγούμενων περιόδων. Η αναγκαιότητα παράτασης λοιπόν, τουλάχιστον για έξι μήνες και η ταυτόχρονη ευελιξία στο κλείσιμο των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων αποτελούν προϋπόθεση, για τη μη απώλεια κοινοτικών πόρων, την ομαλή μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο και τη μη επιβάρυνση του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του νέου ΕΣΠΑ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Γ ΚΠΣ παρατάθηκε για ένα έτος, λόγω των σημαντικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το 2007.

Ωστόσο αυτές οι ζημιές δεν μπορούν να συγκριθούν με τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2009. Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμόδιων Υπηρεσιών του καθ’ ύλην Υπουργείου και της Περιφέρειας, η εκτιμώμενη απώλεια πόρων του ΠΕΠ Αττικής, εάν δεν δοθεί παράταση, ανέρχεται σε 150.000.000 € που αντιστοιχούν στο 6,5% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του προγράμματος.

Δεύτερον, η αλλαγή φιλοσοφίας της νέας Περιφερειακής Αρχής, αποτυπώθηκε στο νέο ΠΕΠ Αττικήςτο Σύμφωνο Εταιρικής Συνεργασίας το οποίο εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνοψίζεται σε τρεις βασικές αρχές:

Α) Έμφαση στην επίτευξη των στόχων και όχι στην απορρόφηση, προκειμένου να ωφεληθεί η πραγματική οικονομία της Περιφέρειας Αττικής, να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα της φτωχοποίησης και να επιλυθούν τα χρόνια περιβαλλοντικά ζητήματα της Περιφέρειας.

Β) Αλλαγή της κατεύθυνσης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, της γνωστής RIS, προκειμένου να εστιάζει στα πραγματικά ζητήματα της Αττικής και να μην μείνει σε μια θεωρητική και in vitro μόνο προσέγγιση των προβλημάτων.

Και τέλος, Γ) αλλά όχι έλασσον, η ενεργοποίηση και αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, πιλοτικές πρωτοβουλίες για την πάταξη της διαφθοράς κυρίως στις δημόσιες συμβάσεις, διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, υποστήριξη ομάδας Jaspers, κ.λπ.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τη δέσμευση της Περιφέρειας Αττικής στην βέλτιστη, στοχευμένη και χωρίς διακρίσεις αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, με έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ενίσχυση των πολιτών και των επιχειρήσεων με σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία.»

aftodioikisi.gr

This entry was posted in BREAKING NEWS, ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΡΑΦΗΝΑ, ΣΠΑΤΑ - ΑΡΤΕΜΙΔΑ, ΩΡΩΠΟΣ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *