Δημοσιεύθηκε ο χάρτης θορύβου για τις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Δημοσιεύθηκε ο χάρτης θορύβου για τις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα στοιχεία παρέχονται από την Υπηρεσία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ, το Πανελλήνιο Σωματείο για την Όχληση από τη λειτουργία των Αεροδρομίων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ραφήνα, και ιδιαίτερα η νότια πλευρά της, “εξαφανίζεται” κάτω από τις κόκκινες γραμμές που αντιστοιχούν στο υψηλότερο επίπεδο παραγόμενου θορύβου. Εμείς βέβαια δεν περιμέναμε τις μετρήσεις, καθώς βιώνουμε καθημερινά την κατάσταση αυτή. Απλά, η δημοσιοποίηση των στοιχείων μας δίνει το έναυσμα να στραφούμε προς τους φορείς που μας εκπροσωπούν (δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Περιφέρεια Αττικής, Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής) και να ζητήσουμε να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Ποια θα είναι αυτά;

Καθορισμός της αρχικής και τελικής πορείας πάνω από όσο το δυνατόν πιο αραιοκατοικημένες περιοχές;

Απαγόρευση απογειώσεων / προσγειώσεων σε “θορυβώδη” μοντέλα αεροσκαφών κατά τις νυχτερινές ώρες;

Επιβολή προστίμων σε συγκεκριμένες εταιρείες προκειμένου να αναγκαστούν να χρησιμοποιούν πιο σύγχρονα αεροσκάφη με χαμηλό επίπεδο παραγόμενου θορύβου;

 

Δεν είμαστε οι ειδικοί που θα εξετάσουν σενάρια και θα χαράξουν πολιτική. Το βέβαιο είναι ότι δεν αποτελούν λύση οι αστείες χορηγίες που μοιράζονται αριστερά και δεξιά από τον Αερολιμένα ως αντισταθμιστικά οφέλη, με στόχο να εξαγοράζεται η ανοχή των τοπικών κοινωνιών.  Ούτε είμαστε η πρώτη πόλη που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα με τη λειτουργία αεροδρομίου. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν, ή έστω δρομολογούνται, λύσεις.

 

Φυσικά αναγνωρίζουμε τη στρατηγική σημασία του “Ελευθέριος Βενιζέλος” για ολόκληρη τη χώρα, όπως και τη συμβολή του στη δημιουργία εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε τη λογική ότι ένα μέρος των πολιτών είναι “αναλώσιμοι” γιατί βρίσκονται σε “λάθος περιοχή”. Οι αρμόδιοι φορείς που μας εκπροσωπούν πρέπει να κινηθούν άμεσα.

Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας

Ραφήνα, Αττικής
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *