Εκτεταμένο λαθρεμπόριο έφεραν στο φως οι έλεγχοι στα τελωνεία

Eκτεταμένο λαθρεμπόριο ποτών και τσιγάρων, αλλά και μεγάλες ποσότητες παραποιημένων προϊόντων μαζί με παράνομη διακίνηση χρημάτων, έφεραν στο φως οι έλεγχοι της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, «στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η γενική διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της ΑΑΔΕ, συνεχίζει τους εκτεταμένους και στοχευμένους ελέγχους στην αγορά».

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, είναι τα ακόλουθα:

Χρήματα

Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν από το τελωνείο του αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και από άλλα τελωνεία της χώρας και με τη βοήθεια σκύλου ανιχνευτή ρευστών διαθεσίμων, δεσμεύθηκαν συνολικά 131.900 ευρώ, 174.500 δολάρια ΗΠΑ, 61.500 δολάρια Αυστραλίας, 4.100 τουρκικές λίρες, 17 επιταγές αξίας 395.006 δολαρίων Αμερικής καθώς και 33 χρυσά νομίσματα συνολικού βάρους 237 γραμμαρίων (με επιβολή προστίμου ύψους 3.440,64 ευρώ).

Απομιμητικά – παραποιημένα προϊόντα

Σε έλεγχο του τελωνείου Σερρών στον Ο.Α. Προμαχώνα-Σερρών, κατασχέθηκαν 4.200 συσκευασίες (σακουλάκια από αλουμινόφυλλο) στιγμιαίου καφέ, ποσότητας 550 γρ. έκαστο, συνολικής ποσότητας 2.310 κιλών και 908 χάρτινες συσκευασίες καθώς και οχήματος που χρησιμοποιείτο ως μέσο μεταφοράς τους. Τα εμπορεύματα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενα προσωρινής δέσμευσης, καθώς στα πλαίσια ελέγχου δημιουργήθηκαν βάσιμες υπόνοιες ως προς τη μη γνησιότητα τους, καθώς τα εν λόγω εμπορεύματα ήταν επιμελώς κρυμμένα (οι μεν συσκευασίες καφέ εντός χαρτοκιβωτίων χωρίς εξωτερικές ενδείξεις, οι δε χάρτινες συσκευασίες αμπαλαρισμένες ώστε να μην είναι δυνατή η εκ πρώτης όψεως διαπίστωση του περιεχομένου τους) ενώ και το αλουμινόφυλλο των συσκευασιών του καφέ είχε περίεργες γυαλάδες.

Αλκοόλ

Το Τελωνείο Σερρών εντόπισε και κατάσχεσε 1.608 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, ποσότητας 1.136,40 λίτρων, καθώς και 174 τεμάχια αυτοκόλλητων ετικετών που προορίζονταν για επικόλληση σε φιάλες και σήμανση τους, οι οποίες φέρουν ενδείξεις με εμπορικές ονομασίες στην ελληνική γλώσσα και αφορούν ελληνικές εταιρίες διάθεσης αλκοολούχων ποτών. Παράλληλα, έγινε κατάσχεση και οχήματος ως μέσο μεταφοράς λαθρεμπορευμάτων.

Το Τελωνείο Καλαμάτας, έπειτα από έλεγχο που διενήργησε, εντόπισε περίπτωση κατοχής, διάθεσης και πώλησης 14.223,48 λίτρων άνυδρου τσίπουρου καθώς και εμφιάλωσης τσίπουρου χωρίς την ύπαρξη νόμιμης άδειας ποτοποιού. Το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων ανέρχεται στο ποσό των 248.823,80 ευρώ.

Τσιγάρα – Καπνός

Ύστερα από φυσικό έλεγχο από το Α΄ Τελωνείο Εισαγωγών-Εξαγωγών Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ύπαρξη καπνού για χρήση ναργιλέ με προκάλυμμα χυμούς. Κατασχέθηκαν ως μέσο λαθρεμπορίας 1.600 χαρτοκιβώτια, που περιέχουν 6 συσκευασίες του ενός κιλού με καπνό για χρήση ναργιλέ σε διάφορα αρώματα και 400 χαρτοκιβώτια με χυμούς ως μέσο προκάλυψης-τάπα καθώς και εμπορευματοκιβώτιο ως μέσο μέσω μεταφοράς των λαθρεμπορευμάτων. Οι αναλογούντες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.014.264,13 ευρώ.

Το Γ΄ Τελωνείο Εισαγωγής Πειραιά, έπειτα από τοπική ανάλυση κινδύνου και τη συνδρομή του συστήματος X-RAY, εντόπισε και κατάσχεσε ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, ένα εμπορευματοκιβώτιο με περιεχόμενο 9.800.000 τεμάχια τσιγάρα των οποίων οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 1.894.041,6. Σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα, το εμπορευματοκιβώτιο προερχόταν από την Κίνα με δηλωθέν φορτίο ΣΤΑΧΤΟΔΟΧΕΙΑ και είχε παραλήπτη επιχείρηση στην Αττική.

Από το Α΄ Τελωνείο Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης κατασχέθηκαν ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, 1.415 χαρτοκιβώτια όπου περιέχονται 14.150.000 τεμάχια τσιγάρων καθώς και εμπορευματοκιβώτιο ως μέσο μεταφοράς των λαθρεμπορευμάτων. Οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των
2.645.115,21 ευρώ. Ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησε το Τελωνείο Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», κατασχέθηκαν 99.600 τεμάχια τσιγάρα και 9.963 γραμμάρια πούρα.

tvxs.gr

This entry was posted in BREAKING NEWS, Slide show, ΑΡΧΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *