Τσίπρας: Η Γη της ευκαιρίας έχει ανοικτές διάπλατα τις πύλες της για επενδύσεις

«Η γη της ευκαιρίας έχει διάπλατα ανοιχτές τις πύλες της για κερδοφόρες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο διεθνές επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα, που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη το Capital Link.

Στο μήνυμα του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σε θέση να πει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης οδήγησαν σε ισχυρά αποτελέσματα. Η ελληνική οικονομία μετά από χρόνια ύφεσης αναπτύσσεται εκ νέου και αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018, ενώ η ανεργία έπεσε και οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν στο εννεάμηνο.

«Εχουμε υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς στόχους», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι αμερικανοί επενδυτές είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα και αναμένει να συνεχίσουν να είναι προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Στάθηκε στην αποφασιστικότητα να ενισχυθούν οι δεσμοί των δυο χωρών, όπως φαίνεται από το ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ. Προηγουμένως η Ελλάδα θα έχει βγει από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, είπε και πρόσθεσε ότι με αυτό το δεδομένο είμαστε απόλυτα εστιασμένοι στο επόμενο κεφάλαιο για την Ελλάδα πέρα από την λιτότητα. «Μια εποχή ανάπτυξης πέρα από τη λιτότητα και την ύφεση».

Παπαδημητρίου: Καθιερώνεται νέο παραγωγικό μοντέλο

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, μίλησε για τη νέα εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές.

Συμπλήρωσε πως προχωρώντας προς το 2018, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται πιο θετικές και επισήμανε πως η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ντ.Κοστέλο: Δεν πρέπει να δούμε νέα προγράμματα για την Ελλάδα

Εξάλλου, θετικά μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της στις αγορές στέλνουν οι συμμετέχοντες στις εργασίες του διεθνούς επενδυτικού συνεδρίου. Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου εστίασε στην τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στις μακροοικονομικές προοπτικές της, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλοσημείωσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η ανάπτυξη.

Επισήμανε επίσης πως ενώ η Ελλάδα έχει εξαλείψει πολλές οικονομικές ανισορροπίες και έχει σημειώσει υπολογίσιμη πρόοδο στη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του ESM, είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη ανάπτυξη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεν πρέπει να δούμε νέα προγράμματα για την Ελλάδα, αλλά εφαρμογή των μέτρων και των επενδυτικών πρότζεκτ», υπογράμμισε.

Ο Τσαρλς Σέβιλ (Charles Seville), ανώτερος διευθυντής της Fitch για τη Βόρεια Αμερική, ενός από τους σημαντικότερους παγκόσμιους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, είπε πως «βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές».

Ο Νικολά Γκιαμαρόλι (Nicola Giammarioli), εκπρόσωπος του ESM, παρατήρησε πως σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια οι διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν γρήγορα και στην ώρα τους.

Από την Ελλάδα, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας για τα προβλήματα που οδήγησαν στην ελληνική οικονομική κρίση, ανέφερε πως «σταματήσαμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις το 2001 και χάσαμε την ανταγωνιστικότητα μας». Επιπλέον, τόνισε πως τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν διοχετεύονται στην οικονομία, αλλά μεταφέρονται στο εξωτερικό.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και όχι στη κατανάλωση» τόνισε.

Ο Γιώργο Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό σύστημα φορολογίας. Ειδικότερα, απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος δημοσίων εσόδων που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών και κυρίως θα εμπεδώσει ένα αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης.

Στο ίδιο πνεύμα συνέχισαν και οι επόμενοι ομιλητές. Ο Βασίλης Κότσιρας, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, σημείωσε πως οι πρόσφατες συναλλαγές καλυμμένων ομολόγων σηματοδότησαν την επιτυχημένη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο συνεπικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών κεφαλαιαγορών της Deutsche Bank Χένρικ Τζόνσον (Henrik Johnsson) παρατήρησε πως το 2017 είδαμε πραγματική εξέλιξη στην όρεξη των διεθνών επενδυτών για προϊόντα ελληνικού ρίσκου σε όλες τις κατηγορίες.

 

Κέρδος online

This entry was posted in BREAKING NEWS, Slide show, ΑΡΧΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *