Σουηδία: Θα προσληφθούν 124.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Μπορεί σε άλλες χώρες -ας πούμε, η Ελλάδα…- το Δημόσιο να υφίσταται διαρκώς μειώσεις στο προσωπικό του, ωστόσο υπάρχει και μια ευρωπαϊκή χώρα που όχι μόνο αυξάνει το μέγεθος του δημόσιου τομέα της, αλλά εκτιμάται ότι θα απορροφήσει εκεί το 60% της αύξησης των εργαζομένων της ως το 2025.

Πρόκειται για τη Σουηδία, όπου υπολογίζεται ότι στον δημόσιο τομέα της χώρας θα εισέλθουν ως το 2025 περίπου 124.000 νέοι υπάλληλοι, από το σύνολο των 207.000 εργαζομένων που προβλέπεται ότι θα μπουν στην αγορά εργασίας στο ίδιο διάστημα.

Μάλιστα, ο αριθμός αυτός έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στην σκανδιναβική χώρα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ μεγάλος και ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας του δημοσίου, αλλά και το κόστος του.

Η Σουηδία διατηρεί αυξημένο δημόσιο και εξαιρετικές υπηρεσίες προς τους πολίτες (δημόσια υγεία, παιδεία, φροντίδα στους ηλικιωμένους, κλπ) χάρη στην υψηλή φορολογία που επιβάλλει, ωστόσο, δεδομένου ότι το 2018 είναι εκλογική χρονιά, μια πρόταση για νέα αύξηση στη φορολογία ίσως να προκαλέσει αντιδράσεις.

Από την άλλη, η μελέτη από την οποία προκύπτουν οι αριθμοί για τους νέους δημόσιους υπαλλήλους (προέρχεται από την ένωση των ΟΤΑ στη Σουηδία) τονίζει ότι χωρίς νέες προσλήψεις θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου τρία είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν: η υγεία, η εκπαίδευση και το μεταναστευτικό, στο οποίο και ποντάρει πολύ το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών το οποίο προωθεί αντιμεταναστευτικές πολιτικές.

This entry was posted in BREAKING NEWS, ΑΡΧΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *