Το ιστορικό Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι θα ανοικοδομηθεί έως το 2023


Το ιστορικό Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι στην παλιά πόλη της Μοσούλης, το οποίο καταστράφηκε στις μάχες απελευθέρωσης της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος θα ανοικοδομηθεί έως το 2023, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τον Απρίλιο τα ΗΑΕ είχαν υπογράψει συμφωνία με το Ιράκ με συμμετοχή της UNESCO, με βάση την οποία περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια θα χορηγηθούν για την ανοικοδόμηση του μεσαιωνικού τεμένους και του διάσημου μιναρέ του, αλ Χάντμπα.

Ο προγραμματισμός των εργασιών ανοικοδόμησης εγκρίθηκε κατά την πρώτη σύσκεψη της κοινής επιτροπής Ιράκ-ΗΑΕ στο Άμπου Ντάμπι, ανέφερε το WAM.

Στους πρώτους 12 μήνες θα απομακρυνθούν τα συντρίμμια και οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το 2023, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από το τέμενος αλ Νούρι, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, στη μοναδική του δημόσια εμφάνιση τον Ιούλιο του 2014 είχε ανακηρύξει το «χαλιφάτο» του.

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν το μεσαιωνικό τέμενος και τον διάσημο μιναρέ του τον Ιούνιο του 2017, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις ανακαταλάμβαναν την περιοχή.

newbeast.gr

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *