Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη η μείωση φόρων-εισφορών

«Εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός πρώτη προτεραιότητα θα είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και θα κάνω ότι χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Εάν αυτό δεν γίνει όταν τελειώσει το μαξιλάρι ρευστότητας η χώρα θα είναι απόλυτα εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, προψηφισμένα μέτρα και αυστηρό καθεστώς επιτροπείας. Αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», τόνισε.

Τα μέτρα

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «δεν έχει το ίδιο πρόγραμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δίνει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της επιχειρηματικότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας μοιράζει φτώχια μέσω επιδομάτων, ενώ υπερφορολογεί για να μεγαλώσει το κράτος. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και να συμμαζέψουμε το κράτος, υποστήριξε.

«Παρουσίασα ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη», τόνισε και το χαρακτήρισε φιλόδοξο «καθώς προβλέπει ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 θέσεων απασχόλησης την επόμενη πενταετία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα ψηφίσει τις ελαφρύνσεις που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση δήλωσε πως θα περιμένει να δει τι θα έρθει στη Βουλή. «Αν ερμήνευσα καλά τον κο Τσακαλώτο κατάλαβα ότι από το μενού των μέτρων έχει συμφωνηθεί μόνο η κοστολόγηση με τους δανειστές», σημείωσε για να προσθέσει ότι «μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε».

Ανέφερε ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ όπου είπε ότι η ΝΔ θέλει να επωφεληθούν όλοι από τη μείωση και όχι συγκεκριμένες ομάδες, όπως η κυβέρνηση.

Εξοικονόμηση δυο δισ. από το Δημόσιο

Μπορούμε να εξοικονομήσουμε 2 δισ. ευρώ από τη δημόσια διοίκηση σε βάθος διετίας υποστήριξε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο είναι το κόστος των εξαγγελιών του. Συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο φορολογικό θα οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα.

Όπως είπε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι κοστολογημένο αλλά ένα μέρος του προγράμματος στηρίζεται στο ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους δανειστές για τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα και γι’ αυτό δεν θα προχωρήσει άμεσα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα καταργηθούν οργανισμοί επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Εχω άποψη για το πως λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι έχει θητεύσει αρμόδιος υπουργός. Οπως είπε επιμένει στην αξιολόγηση όχι για να γίνουν απολύσεις, αλλά για να ανεβαίνουν στην κλίμακα όσοι κάνουν καλά τη δουλειά τους και να βελτιώνονται όσοι δεν την κάνουν.

Οι επενδύσεις

Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για την ανάγκη να έρθουν επενδύσεις 20 δισ. ευρώ το χρόνο για να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα δήλωσε ότι το σχέδιο ξεκινά από την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας και συνεχίζεται με φορολογικές παρεμβάσεις που δεν εξαντλούνται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και σε εργαλεία όπως οι υπεραποσβέσεις που μπορούν να κάνουν τις νέες επενδύσεις πιο ελκυστικές.

Σημαντική είναι επίσης η απλοποίηση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις. Επιμένω στα ζητήματα της χρηματοδότησης με τήρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ώστε αυτές να ακολουθούν μια φυσική προτεραιοποίηση και να μην κάνει η κάθε υπουργείο και κάθε Περιφέρεια «τα δικά της», δήλωσε και προανήγγειλε ότι θα παρουσιαστεί σχέδιο προτεραιοποίησης των δημοσίων έργων.

Σε επίπεδο κλαδικών πολιτικών θα δούμε ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε ως παράδειγμα τις ιχθυοκαλλιέργειες που είναι πολύ δυναμικός κλάδος αλλά το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να λείπουν υπουργικές αποφάσεις για να χωροθετηθούν οι περιοχές.

Όπως είπε ο επικεφαλής της ΝΔ επιμένει πολύ στην ενιαία εικόνα της χώρας στο εξωτερικό μιλώντας για την συγκέντρωση των δομών της χώρας στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να συγκεντρωθούν διάσπαρτες αρμοδιότητες και να ευθυγραμμιστεί η δουλειά που γίνεται και να πωληθεί το «brand Ελλάδα» στο εξωτερικό.

Ο ΕΝΦΙΑ και οι Δήμοι

Μέχρι το 2021 η είσπραξη του φόρου αλλά και ο ύψος του θα καθορίζεται από τους Δήμους και θα περικοπούν οι πόροι που εισπράττουν από το κράτος σήμερα (περίπου δυο δίσ.). Ετσι οι δήμοι θα μπορούν να αυξήσουν το φόρο αλλά θα λογοδοτούν στους πολίτες τους.

Τόνισε ότι θα πρέπει να περάσουν περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους αλλά και ότι απαιτείται μια διετή μεταβατική περίοδο.

Τα ψηφισμένα μέτρα
Η κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση των συντάξεων αλλά είναι αχρείαστο μέτρο, τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρα. Εκανε λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης. «Μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο ισχύει για το αφορολόγητο που είναι ψηφισμένο μετρό. Γι’ αυτό λέω να μειωθεί ο πρώτος συντελεστής στο 9% αντί 22%», τόνισε.

Το σκοπιανό

Στο νέο λεξικό δίπλα στη λέξη «λαϊκιστής» είναι το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε και χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα» τον Πάνο Καμμένο για όσα λέει για το σκοπιανό, απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ.

Είπα στους πολίτες ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της και το βλέπουμε από όσα λέει ο σκοπιανός πρωθυπουργός, τόνισε. Επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Αν μεσολαβήσουν εκλογές δεν θα κυρώσει τη συμφωνία την επόμενη ημέρα. Από τη στιγμή που κυρώνεται η συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει τελειώσει, ξεκαθάρισε.

Όπως είπε εξήγησε στο ΕΛΚ ποια είναι η θέση του κόμματος και μίλησε για το ζήτημα της ταυτότητας. Όπως τα λέω στην Ελλάδα, έτσι τα λέω στο εξωτερικό.

Ζήτησε προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό «για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα και για το θέμα των Σκοπίων».

 

Οι ευθύνες των δανειστών

Δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν σε ένα λάθος μίγμα πολιτικής, επανέλαβε ο αρχηγός της ΝΔ. Μπορούμε να πείσουμε για την πολιτική μας. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευση για τη ΝΔ. Δεν μπορεί να ανακάμψει αλλιώς η οικονομία, τόνισε. Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών όμως πρέπει να είμαστε πειστικοί και στις μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε οι θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Την ώρα που αυξάνει το μέγεθος του κράτους και ξηλώνεται η μεταρρύθμιση στην παιδεία δεν είπαν τίποτα.

Οι επικουρικές συντάξεις

«Ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ότι σήμερα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ σε ότι αφορά το ασφαλιστικό.

Σε ότι αφορά το επικουρικό όπως είπε θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για να προστατευτούν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι αλλά και αυτοί που πρόκειται να βγουν σύντομα στη σύνταξη.

Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση για τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις και καυτηρίασε τη θέση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι το πρόβλημα στο ασφαλιστικό θα λυθεί καθώς θα φεύγουν από ζωή όσοι είναι τώρα στα 70 χρόνια.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση

Η ΝΔ δεν θα συναινέσει αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα. Αν υπάρξει κοινός τόπος για τολμηρή αναθεώρηση «εδώ είμαστε».

Οι εκλογές και ο «μεγάλος συνασπισμός»

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω σε μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα επιδιώξω το καλύτερο αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμος θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις. Σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, τόνισε. Την επόμενη ημέρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρχει κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρχει και πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Πρόθεσή μου είναι βάλω πρόσωπα της κεντροαριστεράς στην κυβέρνηση. Θα δείτε και στα ψηφοδέλτια τέτοια ανοίγματα και θα είναι στο χέρι των ψηφοφόρων να επιλέξουν.

Τα κόκκινα δάνεια

Δεν είμαι απογοητευμένος με την ταχύτητα που αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από τις τράπεζες, υποστήριξε για να συμπληρώσει ότι έχουν σημασία και οι δυο όψεις του ισολογισμού τους και γι’ αυτό μιλά για την επιστροφή καταθέσεων και την ρευστότητα στην οικονομία που είναι «ιστορική πρόκληση».

Η καταστροφή στο Μάτι

Η κυβέρνηση έδειξε κυνισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ή δεν γνώριζε για τους νεκρούς, αναρωτήθηκε. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας. Δεν έχουμε άλλοθι να μην είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές, τόνισε και επιτέθηκε στον Π. Πολλάκη λέγοντας ότι είναι «φασιστικό» ότι έβγαλε στο διαδίκτυο την διεύθυνση του καθηγητή Συνολάκη.

Οι συμβασιούχοι και τα αναδρομικά

Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται, ήταν το σχόλιο για τα αναδρομικά των ενστόλων. Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους δήλωσε ότι υπογράφει σύμβαση για ένα συγκεκριμένο χρόνο. Υπάρχει η πραγματικότητα να καλύπτουν κάποιοι εξ αυτών πάγιες ανάγκες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο αριθμός τους πρέπει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο ή να ανοίγουμε κερκόπορτα για νομιμοποίησή τους.

Τα σκάνδαλα

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα, υποστήριξε επικαλούμενος τον τρόπο που έχει πορευτεί τα τελευταία χρόνια. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και δεν θα υπάρξουν τηλέφωνα από υπουργούς μου σε δικαστικούς λειτουργούς. Αν υπάρχουν περιπτώσεις που θα έρθουν στη Βουλή, αυτή θα κάνει τη δουλειά της, τόνισε. «Εχω δεσμευτεί για μια εξεταστική, για αυτά που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του έτους», τόνισε.

Η ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις

Θα πρέπει να διαγραφούν παλιές ανείσπρακτες οφειλές για να ασχοληθεί η φορολογική διοίκηση με χρέη που μπορούν να εισπραχθούν, τόνισε. Είναι σωστό η φορολογική διοίκηση να εστιάζει στις πρόσφατες οφειλές.
Όπως είπε η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα αφορά μόνο όσους χρωστούν 3.000 ευρώ, αλλά θα προτάξουμε αυτούς γιατί αποτελούν τέσσερις στους πέντε οφειλέτες. «Μια τολμηρή ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν οι παλιές οφειλές και να είναι συνεπείς στις νέες υποχρεώσεις τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ιδιωτικό χρέος τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», τονίζοντας ότι η αύξησή του οφείλεται στην υπερφορολόγηση.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές
Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και παρατάξεις γιατί είναι κρίσιμος πολιτικός βραχίονας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στηρίξουμε πρόσωπα από τη ΝΔ. Δεν βλέπω την ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Τα κόμματα πρέπει σταδιακά να απομακρύνονται από τις λογικές της στήριξης και οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν.

Χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα την «απλή αναλογική» που καθιερώθηκε με τον νόμο της κυβέρνησης.

Τα εργασιακά

Δεν έχω πρόβλημα με τις κλαδικές συμβάσεις, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αυτό που θέλω είναι να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και αν μια εταιρεία κρίνει σε συνεργασία με τους εργαζόμενους ότι πρέπει να αποκλίνουν από μια κλαδική σύμβαση να μπορεί να το κάνει».

Το προσφυγικό

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι απαράδεκτο, είναι η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση», δήλωσε. Όταν έχουν έρθει στη χώρα τόσα χρήματα και φτάνει ο ΟΗΕ να λέει ότι ούτε στην Αφρική δεν υπάρχουν τέτοια κέντρα η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό σημείωσε ότι η χώρα είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και η συζήτηση για ασφαλή σύνορα γίνεται παντού στην Ευρώπη. Ο μόνος που δεν μιλά γι’ αυτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκαθάρισε ότι θα απλοποιηθεί η εθνική διαδικασία ασύλου ώστε να ολοκληρώνεται γρήγορα η διαδικασία αλλά και ότι θα γίνει έρευνα για το τι έγιναν τα κονδύλια.

Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ
Ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο, υποστήριξε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη, τόνισε.

Βασική απειλή στην Ευρώπη είναι ο αυταρχισμός και η ακροδεξιά, υποστήριξε και σημείωσε ότι έχει μιλήσει για την ανάγκη το ΕΛΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε ότι αφορά επαμφοτερίζοντα πρόσωπα, όπως ο Ορμπαν της Ουγγαρίας. «Δεν έχουμε κανένα πολιτικό κοινό με τον κο Σαλβίνι», τόνισε αλλά σημείωσε ότι το πώς φυλάσσουμε τα σύνορά μας δεν είναι ζήτημα της ακροδεξιάς.

 

Κέρδος online

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *