Πανευρωπαϊκή επιχείρηση με δεκάδες συλλήψεις κατά της Ντραγκέτα

Τουλάχιστον 84 ύποπτοι μαφιόζοι συνελήφθησαν και περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν σήμερα σε συντονισμένες επιχειρήσεις των αστυνομικών υπηρεσιών της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας εναντίον της πανίσχυρης οργάνωσης Ντραγκέτα.

 

Οι επιδρομές αυτές ήταν το αποκορύφωμα μιας έρευνας με την κωδική ονομασία Pollino που ξεκίνησε το 2016 εναντίον της Νραγκέτα, όπως ανακοίνωσε η Eurojust, η ευρωπαϊκή δικαστική υπηρεσία που καταπολεμά το οργανωμένο έγκλημα και είχε αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τη Eurojust, η επιχείρηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ευρώπη. Κατά την διάρκεια των δύο ετών που κράτησαν οι έρευνες εντοπίστηκαν περίπου 4 τόνοι κοκαΐνης. Στις σημερινές έρευνες κατασχέθηκαν επίσης μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και χαπιών έκσταση.

“Σήμερα στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο οργανωμένο έγκλημα σε όλη την Ευρώπη”, είπε ο αντιπρόεδρος της Eurojust, Φίλιπο Σπιέτσια. “Δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να δρουν διασυνοριακά. Το ίδιο κάνουν και οι ευρωπαϊκές δικαστικές και αστυνομικές αρχές”, πρόσθεσε.

Στην Ιταλία, κυρίως στην Καλαβρία και το Καταντσάρο, συνελήφθησαν 41 ύποπτοι.

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν πολλές συλλήψεις τις πρώτες πρωινές ώρες, σε κτίρια που συνδέονται με την Ντραγκέτα, κατά κύριο λόγο στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία.

Άλλοι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν στην Ολλανδία.

Η ιταλική αστυνομία χαιρέτισε την συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων επιβολής του νόμου, τονίζοντας ότι συνιστά μια σημαντική καινούρια τακτική για την καταπολέμηση του εγκλήματος, καθώς οι υπηρεσίες σε διαφορετικές χώρες καταφέρνουν να μοιράζονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, ο Φεντερίκο Καφιέρο Ντε Ράο, ο γενικός εισαγγελέας της Ιταλίας για θέματα καταπολέμησης της μαφίας και της τρομοκρατίας, προειδοποίησε ότι η επιχείρηση αυτή δεν άγγιξε παρά μόνο την επιφάνεια της πανίσχυρης Ντραγκέτα, τα πλοκάμια της οποίας και η δράση της εκτείνονται σε όλον τον κόσμο. Μιλώντας στην Χάγη, ο Ντε Ράο είπε ότι οι σημερινές συλλήψεις “δεν είναι τίποτα για την Ντραγκέτα. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θα έπρεπε να συλληφθούν και δισεκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να κατασχεθούν”.

Σύμφωνα με το BBC, η Ντραγκέτα ελέγχει το 80% του λαθρεμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη και έχει περίπου 6.000 μέλη.

 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

This entry was posted in BREAKING NEWS, ΑΡΧΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *