«ΔΙΝΩ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Δήμος Παλλήνης συνεργάστηκε για άλλη μια φορά με τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ), με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, συμμετείχε μέσω του 1ου ΔΣ Παλλήνης σε μία δράση με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης στους μαθητές και μαθήτριες της τετάρτης και πέμπτης τάξης. Υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τίτλο «Δίνω μια δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια».

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας «άχρηστα» υλικά, όπως δοχεία χυμών, εφημερίδες, παλιά ρούχα, αντικείμενα δηλαδή καθημερινής χρήσης που είχαν συλλέξει στο σπίτι ή στο σχολείο τους, έμαθαν να κατασκευάζουν χρήσιμα επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα, Οι έμπειρες κες Σοφία Φραγκούλη, Κατερίνα Γαλανού και Χριστίνα Καπετανάκη καθοδήγησαν τους μικρούς μαθητές και εκθείασαν την υψηλή περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση τους σχετικά με άλλους μαθητές με τους οποίους έχουν συνεργασθεί.

Η αντιδήμαρχος Περιβαλλοντικής Πολιτικής κα Καλλιόπη Ζινέλη επιβράβευσε τους μικρούς μαθητές για την υποδειγματική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και ευχαρίστησε τους διδάσκοντες, τον διευθυντή κο Κώστα Σιμωτά και την εθελόντρια συντονίστρια των περιβαλλοντικών δράσεων στο 1ο ΔΣ Παλλήνης κα Ουρανία Μπούσιου, για την άψογη συνεργασία στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος. Οι μικροί μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι και υποσχέθηκαν να γράψουν λίγα λόγια για την αξιολόγηση της συμμετοχής τους.

Το διδακτικό προσωπικό των τάξεων που συμμετείχαν, είχε ενημερώσει από τις προηγούμενες ημέρες τους μαθητές για την ημερομηνία διεξαγωγής, προκειμένου να φέρουν κατά την ημέρα εκείνη, ένα παλιό μπλουζάκι Τ-shirt, παλιές εφημερίδες και ένα χάρτινο δοχείο από γάλα ή χυμό. Στο εργαστήρι διατέθηκαν προς χρήση τα υπόλοιπα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά για τις κατασκευές, όπως υλικά ραπτικής, κόλλες κ.α

Με την έναρξη του εργαστηρίου έγινε μια εισαγωγική-διαδραστική παρουσίαση με την οποία τα παιδιά έμαθαν για τις έννοιες της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε υποομάδες που λειτούργησαν ως υπο-εργαστήρια, με τη χρήση των υλικών που είχαν φέρει τα παιδιά.

Με την αποχώρησή τους, οι μαθητές πήραν μαζί τους τα αντικείμενα που έφτιαξαν, ένα όμορφο ενημερωτικό έντυπο με χρήσιμες οδηγίες, και τους απενεμήθη το «Δίπλωμα του καλού ανακυκλωτή».

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *