Τι βλέπει η Morgan Stanley για πρόωρες εκλογές

Η Ελληνική κυβέρνηση πιθανόν θα περάσει το εμπόδιο της ψήφου εμπιστοσύνης, μετά και την απόφαση των ΑΝΕΛ να αποσύρουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση, ωστόσο αν χάσει στην ψηφοφορία τότε η Ελλάδα ίσως οδεύσει προς πρόωρες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις επί του παρόντος να παραπέμπουν στην πιθανότητα στροφής προς τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, σχολιάζει η Morgan Stanley.

 

 

Η MS κάνει λόγο για μια σημαντική δοκιμή: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και έτσι είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Μια εναλλακτική πλειοψηφία, που θα διατηρεί την κυβέρνηση στην εξουσία, είναι μια πιθανότητα, ωστόσο, αν χαθεί η ψήφος εμπιστοσύνης τότε θα μπορούσαν να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εφαρμογή των μέτρων πολιτικής βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, θα μπορούσε να αυξηθεί η μεταβλητότητα στην αγορά, σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τον χρόνο επιστροφής της στις αγορές –αν και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης.

 

Στο ερώτημα του τι θα μπορούσε να συμβεί στη περίπτωση πρόωρων εκλογών,η Morgan Stanley εκτιμά πως ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις αγορές ως ένα νέο γεγονός ρίσκου.  Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν παραπέμπουν στην πιθανότητα μεγάλου κέρδους για τα μη συστημικά κόμματα. Αντιθέτως, υποδηλώνουν πως αν διενεργηθούν σύντομα νέες εκλογές, τότε η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά. Δεδομένων των επίμονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους και το υψηλό απόθεμα «κόκκινων» δανείων, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και η μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελούν «κλειδί» για την Ελλάδα, όπως εκτιμά η MS. Η οικονομία δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, όμως αυτό που θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους επενδυτές, κατά την εκτίμηση της MS, είναι αν η τάση αυτή είναι βιώσιμη.

 

Κέρδος online

This entry was posted in BREAKING NEWS, ΑΡΧΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *