Εσοδα-μαμούθ €1,9 δισ. στα καταλύματα Airbnb! – Τα πρώτα τουριστικά γκέτο

Στα επίπεδα του 1,9 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 10% της ετήσιας δαπάνης των ξένων τουριστών στην Ελλάδα, έχει φθάσει η δραστηριότητα των καταλυμάτων που εντάσσονται στη λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy), με γνωστότερο από τα ονόματα του χώρου την ψηφιακή πλατφόρμα Airbnb.

Αυτό το στοιχείο προέκυψε, μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση μελέτης για τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού, που ετοίμασε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η μελέτη αποφάνθηκε ταυτόχρονα πως οι δραστηριότητες των ιδιωτικών κατοικιών που ενοικιάζονται σε τουρίστες μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά μακροχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, ενώ συγκροτούνται τα πρώτα τουριστικά γκέτο στα κέντρα πόλεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε, αποτελούν τα Χανιά, όπου σε νεκρή τουριστική περίοδο (Νοέμβριος-Ιανουάριος) καταγράφηκαν να είναι διαθέσιμα 4.300 ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση και μόλις 200 για μακροχρόνια.

Όπως επισημάνθηκε, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της δραστηριότητας των καταλυμάτων που παραχωρούνται σε τουρίστες με βραχυχρόνιες μισθώσεις φθάνει το 25% και έχει ως επίπτωση την αύξηση των ενοικίων κατοικιών σε ποσοστό 9,3%.

Σύμφωνα με τους μελετητές, αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί να είναι διαθέσιμα για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε πλατφόρμες τύπου Airbnb 126.000 ακίνητα στην Ελλάδα. Επειδή όμως κάποια από αυτά έχουν καταχωρηθεί σε περισσότερες από μία πλατφόρμες, η Grant Thornton εκτιμά πως τα ενεργά προς ενοικίαση ακίνητα φθάνουν τις 76.000 και είναι αρκετά περισσότερα από όσα οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν πως τα ενοικιάζουν, καταχωρώντας τα σχετικά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπως ορίζει η πρόσφατη νομοθεσία

πηγή euro2day.gr

This entry was posted in BREAKING NEWS, ΑΡΧΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *