Μείωση της ταχύτητας διέλευσης των πλοίων από και προς το λιμάνι της Ραφήνας

limani-rafina_2

Ανακοίνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου “ΝΗΡΕΑΣ”.

Με απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Ραφήνας (ΑΔΑ 6Μ784653ΠΩ-2ΑΚ), από 7-8-2017 τίθενται περιορισμοί στην ταχύτητα των πλοίων κατά την προσέγγιση / απομάκρυνση τους από το λιμάνι της Ραφήνας.  Σύμφωνα με την απόφαση, σε απόσταση 2 μιλίων (3,7 χιλιόμέτρων) από το λιμάνι, η ταχύτητα πρέπει να μην υπερβαίνει τους 13 κόμβους (13 ναυτικά μίλια / ώρα) και να μειώνεται σταδιακά όσο πιο κοντά βρίσκεται το πλοίο στο λιμάνι. Ειδικότερα για την παραλία Μαρίκες τίθεται και περιορισμός απόστασης ασφαλείας από την ακτή κατ’ ελάχιστο 0,6 ναυτικά μίλια (1110 μέτρα). Η περίοδος εφαρμογής των περιορισμών θα είναι από 1/5 έως 30/9 κάθε έτους, ενώ θα μπορεί και να επεκτείνεται εφόσον κρίνεται σκόπιμο από το Λιμεναρχείο.

Ο Σύλλογος Νηρέας χαιρετίζει την απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Ραφήνας Αντιπλοιάρχου Λ.Σ. Δημ. Κωσταράκη, καθώς αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην προστασία τόσο των λουόμενων, όσο και του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής μας. Επίσης αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όσους τοπικούς φορείς και πολίτες συμμετείχαν και συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για την προστασία των ακτών μας από τα απόνερα των πλοίων. Είναι βέβαια ιδιαίτερα σημαντική η εφαρμογή των περιορισμών της παραπάνω απόφασης, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των απαιτούμενων ελέγχων από το Λιμεναρχείο Ραφήνας.

Ελπίζουμε ότι τα θετικά νέα για τους κατοίκους / επισκέπτες / φίλους της περιοχής θα συνεχιστούν με την αντιμετώπιση και του προβλήματος της ρύπανσης από τα καυσαέρια των πλοίων, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στη Ραφήνα. Αναμένουμε αντίστοιχες ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου σε σχέση με την ποιότητα του καυσίμου των πλοίων εντός αγκυροβολίου και σε μικρή απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές, ώστε να ικανοποιούνται οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από την εθνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΝΗΡΕΑΣ»

This entry was posted in BREAKING NEWS, ΑΡΧΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΑΦΗΝΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *