Προς παράταση η προθεσμία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών

Λύσεις στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες επαγγελματίες, δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί αλλά και αγρότες, αναζητά το υπουργείο Εργασίας με το βλέμμα στραμμένο στην προσπάθεια διατήρησης των εσόδων του ΕΦΚΑ εντός ορίων που δεν ανατρέπουν την εικόνα πλεονασμάτων που έχει δημιουργηθεί.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”, το υπουργείο εξετάζει την παράταση στις πληρωμές των εισφορών του 2016 τουλάχιστον για 650.000 αυτοαπασχολούμενους.

Αν και από τον ΕΦΚΑ εκδόθηκε εγκύκλιος που ορίζει ρητά πως η προθεσμία πληρωμής των εισφορών που αφορούν τον προηγούμενο χρόνο λήγει για τις συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων στις 30 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τους δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο στις αρχές του 2018.

Την ίδια στιγμή, αναφέρεται στο δημοσίευμα της “Καθημερινή”, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν πιεστικά τον εξιρθολογισμό και συγκεκριμένες διορθώσεις στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ειδικά στο θέμα των εισφορών παρελθόντων ετών, στόχος του υπουργείο Εργασίας είναι να ολοκληρωθεί πρώτα ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017, με βάση το εισόδημα του 2016 (και όχι του 2015 όπως γίνεται μέχρι σήμερα), και στη συνέχεια να αναζητηθούν τα επιπλέον ποσά για το 2016, καθώς πρόκειται για σημαντική επιβάρυνση που εκτιμάται ότι θα “στραγγαλίσει” τους αυτοαπασχολούμενους, κυρίως όσους με μεγάλη δυσκολία καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις αυξημένες εισφορές για το τρέχον έτος.

Άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017 καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις, ούτε θα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στον ΕΦΚΑ προς το τέλος Οκτωβρίου (αφορούν εισφορές Νοεμβρίου) θα περιλαμβάνουν τα νέα ποσά εισφορών.

 

Κέρδος online

This entry was posted in BREAKING NEWS, Slide show, ΑΡΧΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *