Ζητείται άρση του αποκλεισμού Υεμένης- Αντίθετο το Ριάντ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε εκ νέου τη Δευτέρα να αρθεί πλήρως ο αποκλεισμός τον οποίο επιβάλλει η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη επί μία εβδομάδα, ενώ το Ριάντ απαίτησε από την πλευρά του αυστηρότερους ελέγχους στα φορτία για να αποτραπεί η μεταφορά όπλων στους σιίτες αντάρτες Χούθι και στους συμμάχους τους.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται “πλήρη πρόσβαση” σε όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς. Το θέμα δεν είναι απλά να έχουν πρόσβαση σε κάποια λιμάνια, κάτι που συνεπάγεται ότι θα πρέπει κατόπιν να περνούν από τις γραμμές των μετώπων για να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπλήρωσε.

Η “αντίστροφη μέτρηση” έχει ήδη αρχίσει εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Υεμένη, υπογράμμισε ο Ντουζαρίτς. “Απομένουν 11 ημέρες ως την εξάντληση των αποθεμάτων ρυζιού”, “97 (ημέρες) ώσπου (να εξαντληθούν) τα αποθέματα σταριού”, ενώ “σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχει πλέον ντίζελ στον βορρά και σε δέκα δεν θα υπάρχει πια βενζίνη” στην περιοχή αυτή, απαρίθμησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε ότι ήδη, οι τιμές βασικών αγαθών στην Υεμένη αυξάνονται ραγδαία.

Συνέπεια του αποκλεισμού είναι επίσης ότι “η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα”.

“Το σύνολο του πληθυσμού της Υεμένης εξαρτάται από τις εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων. Πάνω από 17 εκατομμύρια Υεμενίτες, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής”, συνόψισε ο Ντουζαρίτς, ζητώντας “την άρση του αποκλεισμού σε όλα τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Χοντάιντα και στο Σαλίφ”.

Από την πλευρά του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, ο Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, τόνισε ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα ανοίξουν “όταν θα είμαστε ικανοποιημένοι με την ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου” των φορτίων.

“Το πρώτο βήμα” έγινε για να ανοίξουν ξανά “σε 24 ώρες” τα λιμάνια τα οποία βρίσκονται “στις περιοχές που ελέγχονται από τη (διεθνώς αναγνωρισμένη) κυβέρνηση της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Αντεν, στη Μουκάλα και στη Μόκα”, είπε.

Ο ΟΗΕ έχει τονίσει πως φοβάται ότι στην Υεμένη θα ξεσπάσει “ο μεγαλύτερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών”, ο οποίος θα έχει “εκατομμύρια θύματα” εάν ο αποκλεισμός δεν αρθεί γρήγορα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

This entry was posted in BREAKING NEWS, ΑΡΧΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *