Γιατί εξαπλώνεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε όλο τον κόσμο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει περίπου μία δεκαετία ζωής και μπορούμε να πούμε ότι έχει κατακτήσει τον κόσμο. Κάθε μέρα βλέπουμε χιλιάδες νέους χρήστες του, τόσο ανθρώπους της καθημερινότητας μας όσο και αστέρες του κινηματογράφου, του τραγουδιού και του μόντελινγκ. Εννοείται ότι είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται τι γίνεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κερδίζει τόσο πολύ έδαφος; Ποιος είναι ο λόγος που γίνεται σιγά – σιγά το ίδιο και ίσως και περισσότερο δημοφιλές όσο το κανονικό τσιγάρο; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μία λιγότερο επικίνδυνη εναλλακτική

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουμε στα χέρια μας κάποιες έρευνες που να δείχνουν τις μακροχρόνιες συνέπειες της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου – η οποία αναφέρεται και ως «άτμισμα» – αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το μόνο που έχει κοινό το κανονικό τσιγάρο με το ηλεκτρονικό, είναι το ένα συνθετικό του ονόματος. Με απλά λόγια, με το κανονικό κάπνισμα ο καπνιστή εισπνέει καπνό από το κάψιμο φύλλων καπνού ο οποίος είναι γεμάτος από επιβλαβείς ουσίες ενώ ο ατμιστής εισπνέει ατμό που δεν έχει καμία σχέση με το φυτό του καπνού και τα φύλλα του. Αυτό σημαίνει ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιέχει τις πολύ επιβλαβείς ουσίες του καπνού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το άτμισμα είναι μία λιγότερο επικίνδυνη εναλλακτική μορφή καπνίσματος.

Μία πλήρως προσαρμόσιμη εμπειρία

Αν επισκεφτεί κανείς ένα κατάστημα ή site που πουλάει προϊόντα και είδη ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα δει αμέσως ότι υπάρχει μία τεράστια ποικιλία έτοιμων υγρών για να επιλέξει. Το κάθε υγρό έχει τη δική του γεύση και φυσικά τη δική του περιεκτικότητα σε νικοτίνη. Αυτό σημαίνει ότι με λίγο πειραματισμό και δοκιμές – πολλά καταστήματα επιτρέπουν στους πελάτες να δοκιμάσουν κάποια υγρά – ο ατμιστής μπορεί να φέρει την εμπειρία του ατμίσματος ΑΚΡΙΒΩΣ στα μέτρα του.

Επιπλέον, τα υλικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων υγρών αναπλήρωσης είναι διαθέσιμα ακόμη και σε φαρμακεία και η διαδικασία παρασκευής είναι πολύ εύκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας, οπότε ο ατμιστής αν θέλει μπορεί αν δημιουργήσει μόνος του το απολύτως τέλειο υγρό για τα γούστα του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι ατμιστές ξεκινούν με έτοιμα υγρά αλλά σύντομα ξεκινούν να φτιάχνουν τα δικά τους. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά άπειρες.

Οικονομικά οφέλη

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά το άτμισμα είναι πολύ πιο οικονομικό από το κάπνισμα. Ένας μέσος ατμιστής θα χρειαστεί μία συσκευή την οποία και θα αγοράσει μία φορά. Από εκεί και μετά θα πρέπει να αγοράζει κάποια πολύ φθηνά αναλώσιμα και φυσικά τα υγρά αναπλήρωσης τα οποία και διαρκούν πολύ περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα. Επιπλέον, με τη δημιουργία αυτοσχέδιων υγρών ο χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να εκμηδενίσει το κόστος των υγρών. Το κόστος των κανονικών τσιγάρων είναι πολύ υψηλή λόγω «αποτρεπτικών» φόρων και ανεβαίνει συνέχεια, οπότε το άτμισμα είναι μία πολύ πιο οικονομική συνήθεια, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Ευκολία χρήσης

Μπορεί κάποιες συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου να φαίνονται πολύπλοκες και δύσκολες στη χρήση, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι ατμιστές όντως δημιουργούν μόνοι τους τις προσωπικές συσκευές οι οποίες μπορεί και να φαίνονται ιδιαίτερα πολύπλοκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι όλοι οι ατμιστές πρέπει να κάνουν το ίδιο. Οι συσκευές που θα βρείτε στο εμπόριο είναι πολύ απλές στη χρήση κι έχουν σχεδιαστεί για να είναι μία «όλα σε ένα» λύση. Αυτό σημαίνει ότι το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να τις φορτίζετε και να «κουμπώνετε» ένα καινούργιο φιαλίδιο με υγρό όταν τελειώσει αυτό που ήδη έχετε μέσα.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί λόγοι που το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει κερδίσει τόσο πολύ έδαφος και πλέον «κοιτάει στα ίσια» το παραδοσιακό τσιγάρο. Αυτό όμως δε σημαίνει και ότι πρέπει να το ξεκινήσετε! Αν δεν είστε ήδη καπνιστής, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ξεκινήσετε το άτμισμα.

Πως να τοποθετήσω τα πτυσσόμενα κάγκελα μόνος μου;

Τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας είναι η λύση που επιλέγουν όλο και περισσότεροι για την προστασία του σπιτιού τους από τους κλέφτες και τους διαρρήκτες. Ο λόγος που επιλέγεται η συγκεκριμένη λύση για την ασφάλεια είναι το γεγονός ότι αποτελεί ένα φυσικό τείχος ανάμεσα στον κλέφτη και το σπίτι σας το οποίο όμως δεν είναι μόνιμο. Αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω κάγκελα μπορούν να ανοίγουν και να κρύβονται σε μεγάλο βαθμό όταν δεν τα χρειάζεστε, οπότε και δεν επηρεάζεται η χρήση των διόδων του σπιτιού σας αλλά και η αισθητική του, δηλαδή το σπίτι σας δεν θα μοιάζει με φυλακή ή με παρόμοιο κτίριο.

Εννοείται ότι τα κάγκελα μπορούν και πρέπει να τα τοποθετούν ειδικοί, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να τα τοποθετήσουν μόνοι τους. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρετε για να γίνει σωστά η διαδικασία και να μην βάλετε σε κίνδυνο τελικά την ασφάλεια του σπιτιού σας.

Πριν ξεκινήσουμε, να τονίσουμε ότι η όλη διαδικασία απαιτεί πάρα πολλή μεγάλη προσοχή και ακρίβεια καθώς το παραμικρό λάθος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο εσάς και την οικογένεια σας αλλά και να σας κοστίσει πολλά χρήματα. Μην το δοκιμάσετε αν δεν είστε ιδιαίτερα έμπειρος μάστορας.

Πάρτε τα μέτρα

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να πάρετε τα μέτρα των διόδων στις οποίες θα τοποθετήσετε τα πτυσσόμενα κάγκελα σας. Εννοείται ότι θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν και κλείνουν τα κάγκελα σας. Καλό θα ήταν η μέτρηση λοιπόν να γίνει από κάποιον ειδικό ο οποίος θα αναλάβει και να «σχεδιάσει» τα κάγκελα σας. Αυτή τη δουλειά θα την κάνει έτσι κι αλλιώς η επιχείρηση που θα σας πουλήσει τα κάγκελα προκειμένου να ξέρει πόσο θα κοστίσει το τελικό προϊόν αφού οι διαστάσεις του αποτελούν τον κύριο παράγοντα καθορισμού του κόστους.

Ζητήστε οδηγίες

Τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας δεν είναι είδη σαν αυτά που θα βρείτε στο ΙΚΕΑ και άλλα παρόμοια καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν στάνταρ οδηγίες για την τοποθέτηση τους, οπότε αυτές προκύπτουν ανά περίπτωση. Αν λοιπόν θέλετε να τοποθετήσετε μόνοι σας τα ρολά σας, ζητήστε από την επιχείρηση που θα τα κατασκευάσει να σας δώσει και σχετικές οδηγίες – κατά προτίμηση γραπτές – για την τοποθέτηση τους. Μην δοκιμάσετε να το κάνετε μόνοι σας, στα τυφλά.

Προσοχή στην επιλογή κλειδαριάς

Τα πτυσσόμενα κάγκελα είναι στην ουσία σαν πόρτες, οπότε πρέπει να έχουν και μία καλή κλειδαριά, η οποία και θα πρέπει να είναι μέσα από το σπίτι ή σε σημείο που δεν θα είναι εύκολα ή και καθόλου προσβάσιμο στους κλέφτες. Θα πρέπει να επιλέξετε μία πολύ καλής τεχνολογίας κλειδαριά και φυσικά να πάρετε και τις ανάλογες οδηγίες για την τοποθέτηση της. Είναι πολύ πιθανό να παρέχονται αυτές από τον κατασκευαστή. Αν πρέπει να γίνουν κάποιες μετατροπές στα κάγκελα για να γίνουν συμβατά με την κλειδαριά, αυτές θα πρέπει να γίνουν από το κατάστημα που θα σας τα πουλήσει.

Τι να προσέξετε κατά την τοποθέτηση

Εννοείται ότι όλοι κάνουμε λάθη, αλλά όπως είπαμε και πριν, τα λάθη στην τοποθέτηση κάγκελων ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές απώλειες. Προσέξτε αυτά τα λάθη:

Έλλειψη εξοπλισμού: Η τοποθέτηση πτυσσόμενων κάγκελων απαιτεί ειδικά εργαλεία όπως ισχυρά τρυπάνια. Βεβαιωθείτε ότι τα έχετε πριν να αναλάβετε την τοποθέτηση τους.

Μη τήρηση της σειράς: Να ακολουθείτε απολύτως πιστά την σειρά εργασιών που θα σας δώσει ο κατασκευαστής. Οποιαδήποτε παρέκκλιση, ακόμη και μικρή, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

Κακές μετρήσεις: Σε καμία περίπτωση μην κάνετε τις μετρήσεις μόνοι σας, είναι κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο οι ειδικοί.

Υπερεκτίμηση δυνάμεων: Δεν είναι κακό να παραδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι που νομίζατε ότι μπορείτε. Αν οι οδηγίες του κατασκευαστή σας φαίνονται δύσκολες και χρονοβόρες, ζητήστε να αναλάβει ο ίδιος την τοποθέτηση. Οι επιχειρήσεις κάγκελων έχουν ειδικά συνεργεία ή εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες.

as-kanoume-tin-ypervasi

Αν και θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση, θα προσπαθήσουμε να μην είμαστε υπερβατικοί στην ημερομηνία που θα ανεβάσουμε την νέα μας ιστοσελίδα. Να είσαι σίγουρ@ ότι κάνουμε τα πάντα για να μην καθυστερήσουμε και να είμαστε κοντά σου το συντομότερο δυνατόν. Έως τότε, απόλαυσε το παρακάτω βίντεο.