Τι θα πρέπει να γνωρίζω για τους κλέφτες για να θωρακίσω το κατάστημα μου;

Ένα κλειστό κατάστημα είναι ένας ιδανικός στόχος για πολλούς κλέφτες. Τα καταστήματα έχουν συνήθως κάποια μετρητά μέσα στα ταμεία τους όταν είναι κλειστά για να γίνουν εύκολα οι πρώτες συναλλαγές της επόμενης ημέρας ενώ ακόμη και αν τα ταμεία τους είναι άδεια, οι κλέφτες μπορούν πάντα να κλέψουν κάποια από τα εμπορεύματα και να τα μεταπουλήσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης σκέφτεται συνέχεια την ασφάλεια της και φοβάται μήπως μια μέρα πέσει θύμα κλοπής.

Υπάρχουν πολλά μέτρα ασφαλείας που μπορεί να επιλέξει κάποιος. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ρολά ασφαλείας για αποφυγή διάρρηξης και κάποιον συναγερμό. Πόση προστασία παρέχουν αυτά τα μέτρα όμως και είναι κατάλληλα για κάθε επιχείρηση; Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και για να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε καλύτερα την ασφάλεια της επιχείρησης σας, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε κάποια βασικά πράγματα για τους κλέφτες.

Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ερασιτέχνες

Μπορεί ακούγοντας τον όρο διαρρήκτης να σκεφτόμαστε κάποιον από τους χαρακτήρες που βλέπουμε σε ταινίες του Χόλιγουντ όπως η «Συμμορία των 11», αλλά η πραγματικότητα απέχει για άλλη μια φορά πολύ από το σινεμά. Οι πραγματικοί διαρρήκτες τις περισσότερες φορές δεν κάνουν κάποιο λεπτομερές σχέδιο το οποίο εκτελούν με ακρίβεια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, σχεδόν το 90% των κλεφτών είναι οι λεγόμενοι ερασιτέχνες, δηλαδή απελπισμένοι άνθρωποι που χρειάζονται άμεσα χρήματα και μάλιστα μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν τους στόχους τους ευκαιριακά, με βάση το πόσο εύκολο είναι να «μπουκάρουν» διά της βίας, δηλαδή σπάζοντας κάποια πόρτα, παράθυρο ή βιτρίνα.

Οι περισσότεροι μπορούν να παραβιάσουν απλές πόρτες και κλειδαριές

Κάτι που μπορεί να μη γνωρίζετε, είναι το γεγονός ότι ακόμη κι ένα απλό «κλεφτρόνι» μπορεί να παραβιάσει σχετικά εύκολα μία κλειδαριά ή ένα λουκέτο. Αν μία πόρτα δεν είναι καλά κλειστή και κλειδωμένη, αρκεί μία ταυτότητα για να ανοίξει! Επιπλέον, δυστυχώς, στην «αγορά» κυκλοφορούν πολλά αντικλείδια και πασπαρτού για τις πιο δημοφιλείς και φτηνές κλειδαριές ασφαλείας, οπότε ένας κλέφτης που έχει πρόσβαση σε αυτά, μπορεί να μπει στον χώρο σας σαν κύριος. Τα ρολά ασφαλείας είναι ένα φυσικό εμπόδιο που κρατά τον κλέφτη μακριά από τις διόδους του χώρου σας και κατά κανόνα είναι δύσκολο να παραβιαστούν καθώς είναι πολύ ανθεκτικά.

Πολύ λίγοι έχουν ειδικά εργαλεία και γνώσεις

Οι συναγερμοί και τα ρολά ασφαλείας είναι δύσκολο να απενεργοποιηθούν και να  παραβιαστούν αντίστοιχα και αυτό συμβαίνει γιατί απαιτούν ειδικές γνώσεις κι εργαλεία για να μπορεί κανείς να κάνει κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι κλέφτες, ακόμη και όσοι δεν είναι ευκαιριακοί κακοποιοί αλλά κλέβουν «κατ’ επάγγελμα», δεν έχουν τίποτα από αυτά τα δύο. Μπορεί να μπορούν να παραβιάσουν μία απλή κλειδαριά, αλλά δεν μπορούν να αφοπλίσουν έναν συναγερμό ή να παραβιάσουν ρολά ασφαλείας εξοπλισμένα με ποιοτικές κλειδαριές. Εδώ να τονίσουμε ότι υπάρχουν και κλέφτες που έχουν και τις γνώσεις και τα εργαλεία, αλλά δεν τα «χαραμίζουν» σε απλούς στόχους και προτιμούν καταστήματα που έτσι κι αλλιώς φυλάσσονται καλά λόγω του ακριβού περιεχομένου τους.

Δεν κινδυνεύετε μόνο από διαρρήκτες

Οι κλέφτες και οι διαρρήκτες δεν είναι οι μόνοι που μπορεί να βάλουν στο μάτι το κατάστημα σας. Πολλά καταστήματα έχουν δεχτεί πλιάτσικο όταν έσπασαν οι βιτρίνες τους κατά τη διάρκεια κάποιων επεισοδίων ή ταραχών. Όσο δυνατό και να είναι το τζάμι της βιτρίνας σας, δεν θα αντέξει μία βίαια πρόσκρουση με τούβλο ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο. Αν ανοίξει έτσι μία δίοδος σε κάποιο κατάστημα, είναι σίγουρο ότι οι ταραξίες θα μπουν μέσα ομαδικά και θα κλέψουν ό,τι μπορούν, ακόμη και αν μέσα στο κατάστημα υπάρχουν υπάλληλοι! Τα ρολά ασφαλείας κλειστού και διάτρητου τύπου μπορούν να προσφέρουν πολύ μεγάλη προστασία από τέτοιες επιθέσεις αφού μπορούν να αντέξουν χτυπήματα από βαριοπούλες ή ακόμη και βόμβες μολότοφ και τσεκούρια.

Παιδικό δωμάτιο: 4 φανταστικά και οικονομικά tips για να το ανανεώσεις

Για τους περισσότερους γονείς το παιδικό δωμάτιο αποτελεί σίγουρα μία όμορφη και διαχρονική πρόκληση καθώς θέλουμε το παιδί μας, περνώντας από όλα τα ηλικιακά στάδια ανάπτυξης, να βρίσκεται σε ένα χώρο ήρεμο, όμορφο και λειτουργικό. Υπάρχουν πολλές ιδέες για να ανανεώσετε το παιδικό δωμάτιο και παρακάτω θα δείτε 4 φανταστικά και οικονομικά tips για να το ανανεώσετε:

1. Βάψιμο δωματίου

Το  βάψιμο του παιδικού δωματίου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας και να δώσετε στους μικρούς σας ήρωες μια αίσθηση ιδιοκτησίας πάνω στο χώρο. Μπορείτε ακόμη να τους αφήσετε να αποφασίσουν για το χρώμα και το μοτίβο, αλλά πάντα να έχετε κατά νου ότι οι απόψεις του παιδιού σας είναι τελικές. Μπορεί να θέλετε να ελέγξετε τα γούστα τους πριν τους επιτρέψετε να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Έτσι, θα μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς τι θέλει το παιδί σας και θα περάσετε υπέροχα με την όλη διαδικασία.

Ενώ το παιδί σας είναι ακόμα μικρό, έχει ήδη καθορίσει τις δικές του προτιμήσεις και έτσι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια χρώματα θα του αρέσουν. Η επιλογή ενός χρώματος βαφής για το δωμάτιο ενός παιδιού μπορεί να είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά αν ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές, θα μπορέσετε να βάψετε όμορφα και οικονομικά  ολόκληρο το δωμάτιο και να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Πριν επιλέξετε ένα χρώμα βαφής, πρέπει να εξετάσετε τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το ίδιο χρώμα για το σπίτι τους καθώς μεγαλώνουν, αλλά τα διαφορετικά χρώματα έχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε άτομο. Θα θέλετε να επιλέξετε χρώματα που θα απολαύσει το παιδί σας ως μικρό και θα μεγαλώσει μαζί του. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε το είδος των δραστηριοτήτων που του αρέσει.

2. Επιλογή των κατάλληλων επίπλων

Όταν πρόκειται για την ανανέωση επίπλων για ένα παιδικό δωμάτιο, θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου την ασφάλεια. Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να λάβει μέρος στην ανανέωση, αφήστε το να σας βοηθήσει στις εργασίες ανακαίνισης. Συμμετέχοντάς τον στη διαδικασία, θα νιώσει περισσότερη δύναμη και θα μάθει πολύτιμες δεξιότητες. Επιπλέον, τα λάθη μπορούν να προσθέσουν χαρακτήρα στο χώρο. Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το παιδικό δωμάτιο έχει ασφαλή και ανθεκτικά έπιπλα.

Όσον αφορά την επιλογή επίπλων για το δωμάτιο του παιδιού σας, μπορείτε να το κάνετε πιο διασκεδαστικό για αυτά επιλέγοντας πολύ λειτουργικά έπιπλα. Αναζητήστε κομμάτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλαπλούς σκοπούς, όπως μια μονάδα αποθήκευσης που μπορεί να μετατραπεί σε κρεβάτι.

3. Διακόσμηση

Όσον αφορά τη διακόσμηση η επένδυση σε δωμάτια σπιτιού και κυρίως του παιδικού δωματίου, οι δυνατότητες είναι αμέτρητες. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα διασκεδαστικό θέμα και να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα για να τραβήξετε την προσοχή από τα διακοσμητικά κομμάτια. Το παιδί σας θα λατρέψει να παίζει με τα παιχνίδια του και να διακοσμεί το δωμάτιο στο αγαπημένο του χρώμα. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε βέβαιοι να επιλέξετε διαχρονικά διακοσμητικά για να αποφύγετε μια ξαφνική αλλαγή στο θέμα. Δοκιμάστε να επιλέξετε πολύχρωμα κομμάτια όπως μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα. Εάν δεν μπορείτε να επιλέξετε τα τέλεια χρώματα, μπορείτε να συμβιβαστείτε επιλέγοντας ουδέτερα χρώματα για να έχετε μία πιο σίγουρη και οικονομική επιλογή.

4. Επιλογή των κατάλληλων χαλιών

Το χαλιά σε ένα παιδικό δωμάτιο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Αφενός υπάρχουν για να ζεσταίνουν το χώρο αλλά και να προστατεύουν το παιδί όταν παίζει στο δωμάτιό του αφετέρου για να δώσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα στην τελική διακόσμηση. Αν έχουμε επιλέξει έντονα χρώματα και θέματα διακόσμησης στους τοίχους επιλέγουμε χαλιά μονόχρωμα ενώ αν έχουμε επιλέξει απαλά και ήρεμα χρώματα στους τοίχους χωρίς ιδιαίτερα διακοσμητικά επιλέγουμε χαλιά με σχέδια σύμφωνα με το τι αρέσει και στο παιδί μας ή αν είναι πολύ μικρό προσπαθούμε να επιλέξουμε ένα διαχρονικό παιδικό χαλάκι.