Τι θα πρέπει να γνωρίζω για τους κλέφτες για να θωρακίσω το κατάστημα μου;

Τι θα πρέπει να γνωρίζω για τους κλέφτες για να θωρακίσω το κατάστημα μου;

Ένα κλειστό κατάστημα είναι ένας ιδανικός στόχος για πολλούς κλέφτες. Τα καταστήματα έχουν συνήθως κάποια μετρητά μέσα στα ταμεία τους όταν είναι κλειστά για να γίνουν εύκολα οι πρώτες συναλλαγές της επόμενης ημέρας ενώ ακόμη και αν τα ταμεία τους είναι άδεια, οι κλέφτες μπορούν πάντα να κλέψουν κάποια από τα εμπορεύματα και να τα μεταπουλήσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης σκέφτεται συνέχεια την ασφάλεια της και φοβάται μήπως μια μέρα πέσει θύμα κλοπής.

Υπάρχουν πολλά μέτρα ασφαλείας που μπορεί να επιλέξει κάποιος. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ρολά ασφαλείας για αποφυγή διάρρηξης και κάποιον συναγερμό. Πόση προστασία παρέχουν αυτά τα μέτρα όμως και είναι κατάλληλα για κάθε επιχείρηση; Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και για να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε καλύτερα την ασφάλεια της επιχείρησης σας, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε κάποια βασικά πράγματα για τους κλέφτες.

Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ερασιτέχνες

Μπορεί ακούγοντας τον όρο διαρρήκτης να σκεφτόμαστε κάποιον από τους χαρακτήρες που βλέπουμε σε ταινίες του Χόλιγουντ όπως η «Συμμορία των 11», αλλά η πραγματικότητα απέχει για άλλη μια φορά πολύ από το σινεμά. Οι πραγματικοί διαρρήκτες τις περισσότερες φορές δεν κάνουν κάποιο λεπτομερές σχέδιο το οποίο εκτελούν με ακρίβεια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, σχεδόν το 90% των κλεφτών είναι οι λεγόμενοι ερασιτέχνες, δηλαδή απελπισμένοι άνθρωποι που χρειάζονται άμεσα χρήματα και μάλιστα μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν τους στόχους τους ευκαιριακά, με βάση το πόσο εύκολο είναι να «μπουκάρουν» διά της βίας, δηλαδή σπάζοντας κάποια πόρτα, παράθυρο ή βιτρίνα.

Οι περισσότεροι μπορούν να παραβιάσουν απλές πόρτες και κλειδαριές

Κάτι που μπορεί να μη γνωρίζετε, είναι το γεγονός ότι ακόμη κι ένα απλό «κλεφτρόνι» μπορεί να παραβιάσει σχετικά εύκολα μία κλειδαριά ή ένα λουκέτο. Αν μία πόρτα δεν είναι καλά κλειστή και κλειδωμένη, αρκεί μία ταυτότητα για να ανοίξει! Επιπλέον, δυστυχώς, στην «αγορά» κυκλοφορούν πολλά αντικλείδια και πασπαρτού για τις πιο δημοφιλείς και φτηνές κλειδαριές ασφαλείας, οπότε ένας κλέφτης που έχει πρόσβαση σε αυτά, μπορεί να μπει στον χώρο σας σαν κύριος. Τα ρολά ασφαλείας είναι ένα φυσικό εμπόδιο που κρατά τον κλέφτη μακριά από τις διόδους του χώρου σας και κατά κανόνα είναι δύσκολο να παραβιαστούν καθώς είναι πολύ ανθεκτικά.

Πολύ λίγοι έχουν ειδικά εργαλεία και γνώσεις

Οι συναγερμοί και τα ρολά ασφαλείας είναι δύσκολο να απενεργοποιηθούν και να  παραβιαστούν αντίστοιχα και αυτό συμβαίνει γιατί απαιτούν ειδικές γνώσεις κι εργαλεία για να μπορεί κανείς να κάνει κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι κλέφτες, ακόμη και όσοι δεν είναι ευκαιριακοί κακοποιοί αλλά κλέβουν «κατ’ επάγγελμα», δεν έχουν τίποτα από αυτά τα δύο. Μπορεί να μπορούν να παραβιάσουν μία απλή κλειδαριά, αλλά δεν μπορούν να αφοπλίσουν έναν συναγερμό ή να παραβιάσουν ρολά ασφαλείας εξοπλισμένα με ποιοτικές κλειδαριές. Εδώ να τονίσουμε ότι υπάρχουν και κλέφτες που έχουν και τις γνώσεις και τα εργαλεία, αλλά δεν τα «χαραμίζουν» σε απλούς στόχους και προτιμούν καταστήματα που έτσι κι αλλιώς φυλάσσονται καλά λόγω του ακριβού περιεχομένου τους.

Δεν κινδυνεύετε μόνο από διαρρήκτες

Οι κλέφτες και οι διαρρήκτες δεν είναι οι μόνοι που μπορεί να βάλουν στο μάτι το κατάστημα σας. Πολλά καταστήματα έχουν δεχτεί πλιάτσικο όταν έσπασαν οι βιτρίνες τους κατά τη διάρκεια κάποιων επεισοδίων ή ταραχών. Όσο δυνατό και να είναι το τζάμι της βιτρίνας σας, δεν θα αντέξει μία βίαια πρόσκρουση με τούβλο ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο. Αν ανοίξει έτσι μία δίοδος σε κάποιο κατάστημα, είναι σίγουρο ότι οι ταραξίες θα μπουν μέσα ομαδικά και θα κλέψουν ό,τι μπορούν, ακόμη και αν μέσα στο κατάστημα υπάρχουν υπάλληλοι! Τα ρολά ασφαλείας κλειστού και διάτρητου τύπου μπορούν να προσφέρουν πολύ μεγάλη προστασία από τέτοιες επιθέσεις αφού μπορούν να αντέξουν χτυπήματα από βαριοπούλες ή ακόμη και βόμβες μολότοφ και τσεκούρια.

Spread the love

Related Posts