Γιατί οι διαρρήκτες επιλέγουν να μπουν από το μπαλκόνι και τι μέτρα ασφαλείας να πάρουμε

Γιατί οι διαρρήκτες επιλέγουν να μπουν από το μπαλκόνι και τι μέτρα ασφαλείας να πάρουμε

Δυστυχώς, κάθε μέρα ακούμε και για μια διάρρηξη σε κάποιο σπίτι στη γειτονιά ή την περιοχή που μένουμε. Το φαινόμενο εννοείται ότι γίνεται πιο έντονο το καλοκαίρι καθώς οι κλέφτες γνωρίζουν ότι πολλοί κάτοικοι των πόλεων φεύγουν για τα εξοχικά τους και λείπουν για πολλές μέρες από το σπίτι τους.

Κατά τη θερινή περίοδο αυξάνονται και τα περιστατικά εισόδου από διαρρήκτες σε έναν χώρο την ώρα που είναι μέσα οι ένοικοι του. Κυρίως γιατί πιστεύουν, λανθασμένα, ότι αυτοί θα λείπουν. Οι περισσότερες διαρρήξεις, είτε μιλάμε για διαμερίσματα είτε για μονοκατοικίες έχουν ένα κοινό σημείο: τη δίοδο που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν οι διαρρήκτες.

Με μία μικρή έρευνα, θα δείτε κι εσείς ότι οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται από το μπαλκόνι και όχι από την εξώπορτα, γι’ αυτό άλλωστε πολλοί επενδύουν σε πτυσσόμενα κάγκελα για μπαλκόνια έτσι ώστε να εξασφαλισουν την προστασία του σπιτιού τους από πιθανές παραβιάσεις.

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως και τι μέτρα προστασίας μπορούμε να πάρουμε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Γιατί οι κλέφτες προτιμούν τα μπαλκόνια;

Με μια πρώτη ματιά και σκέψη, τα μπαλκόνια δεν είναι κατάλληλα για διάρρηξη καθώς ο κλέφτης είναι εκτεθειμένος σε όλους. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Αν ένα μπαλκόνι δεν είναι καθόλου θωρακισμένο, η παραμονή του κλέφτη εκεί θα είναι πολύ σύντομη. Αρκεί μία πέτρα ή ένας λοστός για να σπάσουν ένα τζάμι μπαλκονόπορτας ή παράθυρου για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι πολύ γρήγορα και χωρίς να πρέπει να ξέρουν πώς να παραβιάσουν κλειδαριές. Ακόμη και αν ο κλέφτης δεν θέλει να σπάσει κάποια τζαμαρία, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα παραβιάζονται πολύ πιο εύκολα από τις πόρτες των διαμερισμάτων, ειδικά αν αυτές είναι ασφαλείας.

Επιπλέον, ο καθένας μπορεί να σκαρφαλώσει σε ένα μπαλκόνι ενώ για να αποκτήσει πρόσβαση στην εξώπορτα ενός διαμερίσματος θα πρέπει πρώτα να του ανοίξει κάποιος την πόρτα της πολυκατοικίας ή να την παραβιάσουν. Με απλά λόγια, η είσοδος από το μπαλκόνι είναι εύκολη και γρήγορη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια προστασία, πως όμως μπορεί να προστατεύσει κανείς το μπαλκόνι του;

Πώς να ασφαλίσετε το μπαλκόνι σας

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να θωρακίσετε το μπαλκόνι σας είναι να το κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερο επιθυμητό από τους κλέφτες. Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να το εξοπλίσετε με υψηλής ποιότητας πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας. Τα κάγκελα αυτά στην ουσία δημιουργούν ένα τείχος προστασίας ανάμεσα στον κλέφτης και τις πιο ευαίσθητες διόδους του σπιτιού σας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο υποψήφιος διαρρήκτης καταφέρει κάπως να σπάσει το τζάμι της μπαλκονόπορτας ή του παράθυρου σας, θα πρέπει κι έναν τρόπο να περάσει ή να αφαιρέσει τα κάγκελα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το κάνουν όλοι οι κλέφτες καθώς χρειάζεται ειδικά εργαλεία αλλά και γνώσεις.

Τα πτυσσόμενα κάγκελα έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μαζεύονται όταν δεν τα χρειάζεστε, οπότε δεν γίνονται μόνιμο χαρακτηριστικό του σπιτιού σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πολλοί δεν θέλουν τα παραδοσιακά «σταθερά» κάγκελα γιατί μπορεί να κάνουν το σπίτι να μοιάζει με φυλακή και αυτό να επηρεάσει την μεταπωλητική αξία του ή ακόμη και τις δυνατότητες ενοικίασης του.

Άλλα μέτρα προστασίας

Μερικά ακόμη μέτρα προστασίας σπιτιου μπορεί να είναι τα τζάμια υψηλής αντοχής τα οποία δεν σπάνε παρά μόνο μετά από πολλά χτυπήματα με βαριά εργαλεία. Μπορείτε επίσης να προμηθευθείτε ειδικές κλειδαριές που τοποθετούνται στο εσωτερικό των παραθύρων και των μπαλκονόπορτων και στην ουσία τις κάνουν σχεδόν απαραβίαστες. Τέλος, μπορείτε να τοποθετήσετε συναγερμό με «παγίδες» στα παράθυρα έτσι ώστε να ξεκινήσει να χτυπάει αν σπάσουν τα τζάμια ή ανοίξουν.

Τα παραπάνω μέτρα ασφαλείας είναι με αποτελεσματικά αλλά δεν είναι και τόσο αποτρεπτικά καθώς δεν είναι προφανή. Η παρουσία πτυσσόμενων κάγκελων αρκεί για να κάνει σχεδόν όλους τους διαρρήκτες να μην προσπαθήσουν καν μία διάρρηξη στον χώρο.

Spread the love

Related Posts